· 

Waargebeurd! Stof tot nadenken.

Een tijdje terug zou ik van een oudere dame een portret maken voor mijn opleiding. We hadden afgesproken dat de datum kort na de vakantie van haar dochter gepland zou worden. Helaas is de oudere dame nog voor de foto gemaakt kon worden overleden. Ook was er geen goede foto van de oudere dame aanwezig voor op het bidprentje en voor op de kist. 

 

Wel was er een redelijk recente foto gemaakt met een mobiele telefoon maar deze was in huis onder slechtere lichtomstandigheden gemaakt. Niet alle mobiele telefoons maken binnenshuis de beste foto’s zeker niet als je ook nog met weinig licht zit. Je ziet goed wie erop staat maar als je de foto vergroot zit deze vol met puntjes. Zo ook bij deze foto. De vraag was of ik iets van deze foto kon maken zodat er een mooie foto op het bidprentje en de kist van de oudere dame zou staan zodat iedereen haar op een manier kon herinneren zoals ze was. 

 

Natuurlijk wilde ik dat wel proberen maar je kan nu eenmaal niet van een “slechte” foto een perfecte foto maken dus heb ik de foto kunnen verbeteren zodat deze familie geholpen was met een foto van hun dierbare. Later die dag heb ik de foto laten afdrukken. De afdrukker gaf aan dat ik het vrij goed voor elkaar gekregen had. Dat ik er niet veel meer uit kon halen en dat je vanaf een afstandje toch heel goed kon zien wie op de foto stond. 

 

Gelukkig is dit goed afgelopen voor deze familie maar er zijn nog te veel senioren die geen goede foto hebben. Veel mensen blijven volhouden dat ze het echt niet leuk vinden om op de foto te gaan, of maken foto’s zoals hierboven geschreven staat en dat is ontzettend jammer!

 

Jammer vooral ook wanneer je bedenkt dat het jullie ook kan overkomen. Een dierbare overlijdt en er is geen mooie en goede foto als aandenken. Voor sommige mensen klinkt dit ver weg maar het is vaak dichterbij dan gedacht wordt.

 

Ik - als o.a. seniorfotografe - merk dat er vrij weinig foto’s gemaakt worden van onze senioren. De meeste senioren die ik gefotografeerd heb gaven dit ook aan.  

Vroeger werden foto’s vaak enkel gemaakt bij speciale gelegenheden mede omdat het toen relatief duurder was dan tegenwoordig. Hierdoor moeten we soms zoals eerder beschreven genoegen nemen met een kwalitatief slechtere foto van een mobiel die toevallig iemand een keer genomen heeft. Ook komt het voor dat er geen recente foto is en een al wat oudere foto gebruikt moet worden.

 

*Herinneringen voor later moet je nu maken!* 

 

 

Voor meer informatie hoe deze herinneringen nu al te maken, neem contact met me op.

 

 

Foto is ter illustratie met ruis/puntjes. I.v.m. privacy niet de originele foto gebruikt.
Foto is ter illustratie met ruis/puntjes. I.v.m. privacy niet de originele foto gebruikt.
Foto zonder ruis/puntjes.
Foto zonder ruis/puntjes.